Friday, August 31, 2018

Cum se poate transmite hepatita C


Hepatita C este o afectiune serioasa care isi lasa amprenta asupra unui numar mare de persoane din toate colturile lumii, iar una dintre cele mai comune intrebari referitoare la aceasta este despre modalitatile de transmitere. Mai exact, daca se poate transmite prin sarut, iar raspunsul, pe scurt, este ca nu. La fel ca in cazul oricarui alt tip de hepatita, virusul nu se poate transmite decat prin sange si prin lichidele corporale, inclusiv secretiile vaginale. Totusi, in mod realist exista aceasta posibilitate intrucat atunci cand se saruta o persoana infectata care prezinta o taietura la nivelul cavitatii bucale se virusul poate fi transmis.

Simptome
Printre cele mai comune simptome ale hepatitei C putem aminti sangerarea cu usurinta, aparitia rapida a vanatailor, scaderea considerabila a apetitului, ingalbenirea ochilor, urina inchisa la culoarea, mancarimi la nivelul pielii, umflarea picioarelor, scaderea in greutate, stari comune de confuzie, evidentierea vaselor de sange la nivelul picioarelor si nu numai. Hepatita C cronica incepe intotdeauna cu o faza acuta, care, din nefericire, adesea nu este diagnosticata la timp pentru ca rareori ofera simptome si daca sunt identificate sunt asociate cu alte afectiuni. Totusi, hepatita C acuta nu devine intotdeauna cronica, astfel ca fiecare situatie difera de la o persoana la alta.

Cauze
Infectia cu hepatita C este cauzata de virusul cu acelasi nume, iar infectia se raspandeste rapid atunci cand sangele contaminat patrunde in fluxul unei persoane sanatoase. Exista mai multe forme ale virusului hepatic C, iar daca nu sunt luate masurile adecvate in cele din urma se va ajunge la o faza cronica, motiv pentru care, in primul rand trebuie sa fie acordata o atentie sporita la contactul cu cei bolnavi si sa se apeleze la medic atunci cand exista suspiciuni de infectie.

Factori de risc
Bineinteles, exista mai multi factori de risc, in special in cazul celor care lucreaza in domeniul medical care sunt expusi la sangele infectat. Si consumatorii de droguri sunt expusi, in special cei care folosesc droguri injectabile, cei care sunt infectati cu HIV, fie cei care au fost tatuati cu ustensile care nu au fost sterilizate. Acelasi risc este prezent si in cazul celor a caror mame au fost infectate, fie a celor are au urmat diferite tratamente injectabile pentru perioade lungi de timp.

Prevenire
Cine se intereseaza despre hepatita C trebuie sa stie ca exista cateva modalitati prin care aceasta poate fi prevenita, iar aici putem aminti, in primul rand, de evitarea consumului de droguri. De asemenea, trebuie sa fie acordata o atentie sporita saloanelor de piercing si tatuaje si implicit asupra aparaturii folosite care trebuie sa fie sterilizata. Nu in ultimul rand, contactele sexuale trebuie sa fie protejate, pe cand sarutul nu ar trebui sa reprezinte o problema, decat in cazurile speciale.

No comments:

Post a Comment